Tuulimyllyjä vastaan taistelemista

…tuntuu olevan ainakin yksinyrittäjien arvostamisen muuttaminen oikeaan suuntaan. Aika ajoin törmään kommenttiin ”yksinyrittäjät eivät ole oikeita yrittäjiä, kun he eivät työllistä ketään, eivätkä näin ollen ole vastuussa kenenkään muun toimeentulosta”. Viimeksi tähän kommenttiin törmätessäni jäin kyllä sanattomaksi, koska jotenkin oletin, että kyseisellä henkilöllä olisi ollut toisenlainen näkemys. Hän on pitkään toiminut yritysrajapinnassa ja tavannut urallaan monen monta yrittäjää, myös yksinyrittäjiä, vaikkei itse yrittäjä olekaan. Mutta tuo kommentti sai minut ”tarttumaan kynään” ja pohtimaan tätä asiaa. Toimin tällä hetkellä Suomen Yrittäjien Yksinyrittäjäverkoston johtoryhmän puheenjohtajana sekä Etelä-Savon Yrittäjien yksinyrittäjävaliokunnan puheenjohtajana. Olen tästä aiheesta käynyt keskustelua mm. tuolla johtoryhmässä ja pyysin havaintoja myös heiltä. Valitettavasti meillä kaikilla on samankaltaisia kokemuksia yksinyrittäjyyden arvostamisesta.

Meitä yksinyrittäjiä on yrittäjien joukossa iso osa, yli puolet kaikista yrittäjistä on yksinyrittäjiä eli emme me mikään pieni joukko ole ja meitä on monella alalla ja monen kokoista yritystä tuossa joukossa. Meitä kuitenkin yhdistää se, että olemme yksinyrittäjiä.

Tuo alussa mainitsemani väittämä ei ole ainoa mihin törmäämme. Muutama lisää on tässä:

Yksinyrittäjä ei voi kasvaa.

☑️ Kyllä voi. Ja moni yksinyrittäjä on kasvattanutkin omaa liiketoimintaansa ja tehnyt kasvusuunnitelmat tuleville vuosille. Kasvu ei tarkoita aina automaattisesti sitä, että yritykseen palkataan lisää henkilökuntaa. Esimerkiksi itse en välttämättä tule koskaan palkkaamaan työntekijää itselleni, vaan ennemmin teen töitä verkostomaisesti.

Yksinyrittäjää pitää jonkun elättää.

☑️ Ei tarvitse. Eikä ole edes aina mahdollista. Yksinyrittäjä saattaa olla yksinasuva, yksinhuoltaja tai elää parisuhteessa, jossa molemmat ovat yksinyrittäjiä eli ei taloudessa ole muita maksajia. Viimeisimmässä yksinyrittäjäkyselyssä vastaajista 25 % tienasi alle 1000 €/kk. Tuohonkin on kuultu vastattavan, että kai sillä yrittäjällä sitten on joku, joka elättää häntä.

Yksinyrittäjä ei tiedä tiimityöskentelystä.

☑️ Ei pidä paikkaansa. Saattaa tietysti osan kohdalla pitääkin, mutta tiimityöskentelyyn tottumattomia löytyy ihan palkansaajistakin. Ei voi yleistää. Yksinyrittäjä ei välttämättä tee töitä yksin, vaan työllistämme muita yksinyrittäjiä tai yrityksiä (niitäkin jotka ovat työnantajayrityksiä) alihankkijoina tai teemme itse alihankkijoina töitä isommalle yritykselle. Itse esimerkiksi toimin useamman yrityksen kanssa yhteistyössä. Hankin lisäkäsiä tarpeen mukaan ulkopuoliselta taholta. Ja tuo taho ei välttämättä ole yksinyrittäjä, vaan monesti huomattavasti liikevaihdoltaan tai kooltaan isompi yritys kuin omani.

Olet VAIN yksinyrittäjä.

☑️ Mistä tulee tuo sana vain. Suomen kielen sana yrittäjä on jo täysin väärä, emme me mitään yritä, vaan teemme. Siihen eteen, kun lisätään yksin sana, niin moni vähättelee vielä enemmän meidän tekemistämme tai, että harrastamme yrittäjyyttä ja näperretään vain jotain. Sanotaan, että yrittäjyys kannattelee Suomea, mutta samaan aikaan moni on sitä mieltä, tarvitsemme vain oikeita työllistäviä yrittäjiä, kun yksinyrittäjä työllistää vain itsensä. Se on tullut kyllä hyvin selväksi, että yhteiskunnan näkökulmasta se yrittäjän työllistyminen on selvästi vähempiarvoista kuin se, että joku muu työllistyy. Knoppitietona, että työttömiä on Suomessa melko lailla saman verran kuin yksinyrittäjiä. Monelle yksinyrittäjälle yrittäminen on ollut ainoa vaihtoehto työttömyydelle. Jos yksinyrittäjät lopettaisivat, niin Suomessa olisi melko katastrofaalinen työttömyystilanne.

Yksinyrittäjä on samanlailla yrittäjä kuin työllistäväkin yrittäjä. Isoimpana erona työllistävään yrittäjään lienee se, että yksinyrittäjä tekee päätökset yksin ja kantaa vastuun yksin. Peilikuva on loppupelissä se ketä hän voi kiittää tahi syyttää. Ja myös niin lainsäädännön puolesta kuin verottajankin mukaan yksinyrittäjä on yrittäjä. Samalla tavalla maksamme YEL-maksut kuin työnantajayrityksen yrittäjä.

Työtä meidän arvostuksemme lisäämiseksi teemme jokainen yksinyrittäjä omalla tekemisellä ja sen lisäksi myös Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston johtoryhmä on pyrkinyt tekemään tuota työtä nyt viidettä vuotta. Muttei ajatuksia tai opittuja tottumuksia muuteta sormia napsauttamalla. Odotan sitä päivää, kun kuulisin useammin keskustelukumppanin suusta, että hienoa, että olet yrittäjä, sen sijaan, että kuulisin etten ole oikea yrittäjä, koska en työllistä.

Jatkan edelleen tuulimyllyjä vastaan taistelemista ja olen ylpeästi YKSINYRITTÄJÄ.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.