Onpahan ollut vuosi…

Tästä vuodesta todennäköisesti vielä vuosienkin päästä tule ensimmäisenä mieleen ”korona”. Mutta kyllä tähän vuoteen on paljon muutakin mahtunut, kuten äsken huomasin, kun kävin lävitse mitä sitä nyt onkaan tullut tämän vuoden aikana tehtyä. 

Tässä, ei nyt ehkä niin lyhyt, mutta suht kattava katsaus vuoteen 2020.

eKoronaa, ennen Koronaa

Alkuvuodesta, eli tammi-maaliskuulla, ennen kuin koronavirustilanne (välikommentti: puhelimeni oppi keväällä tämän sanan hyvinkin nopeasti ja tarjosi sitä päivityksiin) pukkasi päälle, ehdin parissa tapahtumassa olla mukana ihan livenä paikan päällä. Ensimmäisenä tammikuussa oli TNP eli Työväen näyttämöpäivät, joihin liittyvät omat työt olin kyllä tehnyt jo vuoden 2019 puolella, mutta kätteni jälki näkyi tammikuun alussa. 

Helmikuun alussa oli RekryON 2020, jossa toimin tuottajana. Tapahtuman saama suosio osittain yllätti meidät järjestäjätkin. 

Maalis-toukokuun ajalle olin sopinut useamman koulutuksen kuin mitä pariin edelliseen vuoteen. Arvannette varmaan, miten niiden kanssa kävi? Kyllä, kaikki ne peruuntuivat perjantain 13.3. jälkeen 48 tunnin sisällä.

Infon valtavirrassa

Itselläni on useita luottamustehtäviä, joten kiitos niiden sekä samalla niiden johdosta elin hyvinkin sisällä ajantasaisessa tiedon valtavirrassa koskien koronaa. ISO kiitos kyllä kuuluu Suomen Yrittäjien tiimille, joka reagoi nopeasti ja vahvasti. Mutta tosiasia on se, että melko lailla tuosta maaliskuun 12. päivästä aina kesäkuulle asti aamulla ensimmäisenä ja illalla viimeisenä puhelin oli täynnä ajantasaista koronatietoa. Mitä tukia on tulossa, mitä on haettavissa, mitä neuvotteluja on käynnissä, ketkä tukia voivat hakea… Tätä tietoa yritin parhaani mukaan jakaa mahdollisimman monessa eri kanavissa kanssayrittäjille. Tämä toi mukanaan sen, ettei itselleni jäänyt aikaa sukeltaa murehtimaan miten korona tulee vaikuttamaan oman yritykseni toimintaan.

Uusia asiakkuuksia ja mielekästä tekemistä

Ilo oli huomata, että aiempien vuosien työ tuotti tulosta ja sainkin useamman tarjouspyynnön erinäisistä taittotöistä sekä verkkosivuista eri puolilta Suomea. Ja niistä suurin osa vielä tuotti tulosta eli pääsin tekemään töitä useammankin uuden asiakkaan kanssa. Korona on mahdollistanut myös sen, että nyt on helpompaa ja ”tutumpaa” myös asiakkaille hoitaa asiat etänä, joten maantieteellinen sijainti ei ole este toteutukselle. 

Pääsin myös verestämään vanhoja taitoja, kun sain tekstata DOM Mikkelin ikkunoihin ihan perinteisellä, vanhanajan, mainostekstauksella korona-ajan pizzalistat. 

Tämän vuoden aikana olen päässyt myös tekemään useammalle asiakkaalle verkkosivut ja mikä parasta löysin paikallisen yhteistyökumppanin sivujen toteutukseen, kiitos Verkkoverstas ja Jussi. Vuoden 2020 aikana julkistettuja sivuja ovat: JCI Senate in Finland (www.suomensenaatti.fi), TeaHouse of Wehmais (www.teahouse.fi), Kirjalan Kirpputori (www.kirjalankirppis.fi), Savon Lämpötekniikka Oy (www.savonlt.fi).  Lisäksi Mikkeliin avautui syksyllä uusi naistenvaateliike ja sain Hinee Oy:lle suunnitella ja toteuttaa koko setin; logosta verkkosivuun ja ilmoitusten ulkoasuun (www.hinee.fi). Muutamat sivut ovat työn alla ja julkistettaneen vuoden 2021 puolella. 

Viestintää monella tapaa

Vuoden aikana on tosiaan päässyt verestämään vanhoja taitojakin, mutta paljon on tehty sitä perustekemistäkin. Videoita säässä kuin säässä, päivityksiä eri asiakkaille sosiaaliseen mediaan, tiedotteita ja tekstejä. Mikkelin kansalaisopiston esitteeseen parisenkymmentä haastattelua, etänä valtaosa.

Koulutukset muuttivat muotoaan

Kuten tuolla aiemmin mainitsin, niin kaikki sovitut livekoulutukset peruuntuivat oikeastaan alta aikayksikön. Mutta kuten moni muukin asia tänä vuonna, niin myös koulutukset siirtyivät verkkoon. Olinhan minä miettinyt erilaisia tapoja toteuttaa omia koulutuksia verkossa, mutta nyt se oli sitten toteutettava 😀 Nyt syksyllä on koulutuksia pidetty hybridimallilla sekä täysin etänä. Oman haasteensa tuo verkon yli toteutettava koulutus on, sillä yksi syy mistä saan eniten positiivista palautetta pitämistäni koulutuksista on se, että pystyn osallistamaan ja haastamaan osallistujat osallistumaan koulutuksiin ja pystyn lukemaan ruumiinkielestä, jos joku haluaisi kysyä jotain… mutta, kun se näköyhteys usein noista verkon yli pidettävistä koulutuksista jää pois, niin tuota taitoa on haasteellisempi hyödyntää.

Kesäkuussa hankin koulutuksia varten omaa kalustoa, jotta ei ainakaan jää koulutukset siitä kiinni, että kuva ja ääni ei toimi. Kalusto pääsikin heti alkuun jo testiin, kun toimin moderaattorina yhdessä webinaarissa.

Onnen päiväkirja

Syksyllä koronan ”toisen tulemisen” myötä heräsi meillä Huuhkan Hennan kanssa somen keskusteluissa esiin, että nyt halutaan jotain positiivista vastaiskua kaiken tämän vuoden jälkeen. Ja niin syntyi ”Onnen päiväkirja” -ryhmä facebookkiin. Toteutus on tehty yhdessä Mainostoimisto Groteskin ja Mikkelin Kaupunkilehden kanssa. Ilo on lukea niitä arjen positiivisia juttuja.

Otonkulma

Olen nyt noin puolitoista vuotta ollut yhteyshenkilönä HUB Otonkulmassa ja tänä vuonna rooli vähän kasvoi ja nyt koko Otonkulman liiketilat (ja pari muuta) ovat ns. miun käsissä, eli tarvittaessa esittelen tiloja ja käynnistän neuvottelut.

Vuoden lopussa HUBin puoli aikalailla täyttyi, pari huonetta on vielä vapaana ja lisäksi meillä on piirustukset lisähuoneisiin jo olemassa eli jos kiinnostaa yhteisöllinen työtila, niin tiedät keneen olla yhteydessä 😉 Itse myös muutin kesäkuussa

toimiston HUBin sisällä: kulmasta kulmaan ja nyt olen siinä huoneessa, johon suunnittelin alunalkaenkin tulevani 😀

Kannustusta ja tukea

Keväällä pääsin mukaan Mainostoimisto Groteskin ideoimaan kampanjaan, jossa muistutimme siitä, että yhdessä vastuun kantamalla selviämme tästä.

Olen tänäkin vuonna ollut tukemassa Lady Bouncersin toimintaa, kun olin kesällä Laitisen Annin kummisponsorina. Ja mikäs oli ollessa, kun Ladyt ottivat sarjassaan kultaa. 

Tänä vuonna olin mukana myös Mikkelin Palloilijoiden ”Yhdessä pareMPi”-verkostossa. Tästä tarvitsee antaa MP:n taustaporukalle pisteet. Monikin seura voisi ottaa mallia kuinka pienillä teoilla voi huomioida yhteistyökumppaneita.

Mikkelin keskustankehittämisyhdistys Mikke ry koordinoi tsemppiterveisiä Essoten henkilökunnalle ja minäkin pääsin muiden HUBin yritysten kanssa osallistumaan yhden näiden terveisten kasaamiseen. 

Matkat ja vierailut

Melko vähiin jäi matkat tänä vuonna, ihan Suomen sisälläkin. Kaksi kertaa kävin Viitostie ry:n hallituksen kanssa tapaamassa päättäjiä. Siinäpä ne matkat tänä vuonna taisi olla 😀

Omaa yritystarinaani sain olla kertomassa pari kertaa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun opiskelijoille Etelä-Savon Yrittäjien kanssa. Ja lisäksi pari muuta vierailua. Ja suurin osa noistakin etänä.  

Yllätyksiä

Vuoden aikana tuli myös pari yllätystä, vaikka kyllä koko vuosi oli yksi yllätys 😀 Kesällä voitin Wannado:n facebook-kilpailussa virtuaalisen assarin käyttööni päiväksi. Sain käyttää vielä tuon päivän työtunnit useammassa erässä ja monta kertaa olen saanut teetettyä pikkujuttuja heillä. Lämpimästi suosittelen palvelua. 

Elokuussa sain puhelun Länsi-Savon toimittajalta, että he haluaisivat minut mukaan ”Miun Mikkeli” -artikkelisarjaan. Sarjassa paikalliset esittelevät heille tärkeitä paikkoja Mikkelistä.

Katse tulevaisuuteen

Nyt katseet on jo osin suunnattu vuoteen 2021 ja ollaan odottavalla kannalla… toivottavasti elo normalisoituisi mahdollisimman nopeasti. Emme ehkä enää siihen aivan samaan pääse, mutta jos vaikka saisi tavata ihmisiä ja matkustaa vapaammin, niin sekin olisi askel normaalimpaan.

Toivon myös, että mahdollisimman moni yritys tämän tilanteen jälkeen on vielä tarjoamassa tuotteitaan ja palvelujaan sekä pitämässä yhteiskunnan rattaat pyörimässä. Pyritään jokainen omalta osaltamme mahdollistamaan yritysten tulevaisuus pyrkimällä siihen, että käytämme paikallisten, suomalaisten yritysten palveluja omien mahdollisuuksien mukaan. 

Omasta tulevasta tekemisestä myös muutama sananen… Vuoden 2020 uutuus, työpajat, ovat valikoimassa myös tulevana vuonna. Ja olemme yrittäjäkollegan kanssa kasanneet kuntavaaliehdokkaille kampanjointia varten paketteja, joista lisää heti tammikuulla. Heti alkuvuoden aikana on luvassa yhden uuden asiakkaan kanssa muutaman kuukauden yhteistyö, jota odotan jo jännittyneen innostuneena. 

Kiitokset

Lopuksi vielä kiitokset tästä vuodesta kaikille asiakkaille sekä yhteistyökumppaneille. Luotetaan siihen, että vuosi 2021 tulee olemaan jotain aivan muuta kuin vuosi 2020. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.