Ravintola-/kahvilayrittäjä, oletko valmistautunut?

Lainaus lukemastani elokuisesta artikkelista: ”Ensi vuoden alusta lukien elintarvikkeisiin on merkittävä tiedot tuotteen alkuperämaasta. Pakatuissa elintarvikkeissa on myös oltava tieto tuotteen sisältämistä ravintoarvoista. Tämä tarkoittaa sitä, että kuopiolaisen torimummon myydessä kalakukkoa tai helsinkiläisen streetfood-kahvilan hampurilaisia, on asiakkaan saatava tieto siitä, mikä on tuoreen alkuperämaa ja mahdolliset allergeenit.”

Pakattujen elintarvikkeiden lisäksi asetus velvoittaa antamaan tietoja myös pakkaamattomista elintarvikkeista. Uusi asetus koskee siis myös ravintoloita, kahviloita, torimyyjiä ja muita yrityksiä, jotka valmistavat ruokaa paikan päällä syötäväksi tai mukaan ostettavaksi.

Tämä tulee vaikuttamaan yrittäjien kustannuksiin. – Pakkauksien uudistaminen on kallista ja työlästä, joten se kannattaa tehdä kerralla oikein. Mikäli merkinnöissä todetaan puutteita, jää hukkaan menevä elintarvike-erä yrittäjän maksettavaksi. Viranomaisvalvonta tiukkenee vuodenvaihteessa ja silloin yrittäjiä uhkaavat sanktiot.

Jatkossa esimerkiksi tori- ja katukahvilan pitää pystyä näyttämään asiakkaalle listaus, mitä esimerkiksi pullat, viinerit tai hampurilaiset sisältävät ja mistä maasta ne ovat peräisin. Kahvilassa voi riittää, että lista on asiakkaan nähtävillä.

Jos sinulla on vielä listaukset tekemättä, niin ole yhteydessä, autan sinua tekemään yrityksesi muuhun ilmeeseen sopivat materiaalit.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.